4 sierpnia 2020

Warunki, w jakich dojrzewają ziarna kawowca, mają decydujący wpływ na smak i aromat kawy.

Bez względu na to czy lubisz kawę rozpuszczalną czy mieloną, wpływ na podstawowe cechy dobrej kawy ma region pochodzenia, a dokładniej rzecz ujmując, wysokość nad poziomem morza, rodzaj podłoża, nasłonecznienie, temperatura czy opady. Dlatego kawy z różnych rejonów świata mają inny bukiet smakowy.

Im wyżej, tym lepiej

Uprawy położone wysoko w górach dają ziarno uważane za bardziej wartościowe i aromatyczne. Noce są tam chłodniejsze i owoce dojrzewają dłużej, dzięki czemu są bardziej wartościowe i nabierają szlachetniejszego smaku, o wyróżniającej się nucie. Dostęp do takich terenów jest trudniejszy, w konsekwencji czego ziarno jest droższe. Przykładem takiej kawy jest Arabika uprawiana na Kostaryce. Plantacje w tym kraju są uważane za jedne z najlepszych na świecie. Popularne są także odmiany z Brazylii. Tereny są tam zróżnicowane, dlatego kawa pochodząca z tego regionu globu trafia w różnorakie gusta. Kupując mieszankę z Brazylii, zwróćmy więc uwagę na to, jak producent ją opisuje. Oprócz kategorii takich jak: kwasowość, goryczka, łagodność, opisując smak i aromat kawy mówi się o także jej pikantności, aromacie wina, jagód, czekolady czy ziemistym posmaku.

Ręczna robota popłaca

Nie bez znaczenia dla smaku kawy jest sposób zbierania ziarna. Można to robić maszynowo lub ręcznie. W pierwszym przypadku istnieje ryzyko, że do jednego zbioru trafiają różne ziarna – zarówno ładne i dojrzałe, jak i gorsze. Smak kawy nie będzie wtedy tak pełny, jak w przypadku, gdy mieszanka składa się z wyselekcjonowanych ziaren. Wielu koneserów ceni sobie smak 100-procentowej Arabiki. Najczęściej spotykane są jednak mieszanki Arabiki z Robustą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *