23 kwietnia 2020

Po pierwsze, jeśli wygodę i tempo parzenia chcemy pogodzić z troską o zdrowie, powinniśmy postawić na kawę rozpuszczaną bez cukru i mleka.

Wbrew obiegowym opiniom kawa rozpuszczalna nie jest szkodliwa dla zdrowa. Zwłaszcza ta oferowana przez sprawdzonych, rzetelnych producentów. To podstawowa gwarancja jakości. Jeśli chcemy pić kawę rozpuszczalną o dobrych walorach smakowych i zapachowych, dobrym rozwiązaniem będzie postawienie na kawę rozpuszczalną liofilizowaną.

Mrożona, by była dobra

Kawa rozpuszczalna liofilizowana powstaje w procesie wymrożenia naparu z kawy i usunięcia kryształków lodu przez sublimację. Liofilizacja to inaczej suszenie przez wymrożenie. Jak przebiega ten proces? Mocny wywar uzyskany z prażonych, zmielonych ziaren kawy poddaje się filtrowaniu, czyszczeniu, a na koniec suszy przez wymrażanie w temperaturze –40°C. Tworzą się wtedy kryształki lodu, które potem usuwane są z zamrożonych granulek. Taka kawa jest dobra dla naszego organizmu, charakteryzuje się dobrym smakiem.

Inne rozwiązania dla zabieganych

Kto ceni wygodę i tempo przyrządzania dobrej kawy, nie jest skazany jedynie na tradycyjną kawę rozpuszczalną. Może na przykład wybrać kawę w kapsułkach. Wprawdzie aby móc skorzystać z tej wygodnej opcji, należy posiadać odpowiedni ekspres, jednak inwestycja w takie urządzenie może zwrócić się z nawiązką – szczególnie osobom stawiającym na różnorodność. Kawa w kapsułkach to coraz szerszy wybór smaków. Kolejnym rodzajem kawy dla zabieganych jest kawa w saszetkach. Jest ona rozwiązaniem, z którego chętnie korzystają osoby spędzające sporo czasu w podróży. Prym wiedzie tu popularna kawa 3 w 1, To jednak napój, który wzbudza kontrowersje ze względu na zawartość cukru oraz sztucznych dodatków. W saszetkach dostępna jest jednak i kawa mielona, i ziarnista. Z tej opcji korzystają zazwyczaj właściciele ekspresów do kawy – kolbowych i ciśnieniowych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *