21 lipca 2020

Arabica czy Robusta? Który z najpopularniejszych gatunków kawy jest dla ciebie?

Kawa rozpuszczalna, ziarnista, mielona – niezależnie od postaci prażone owoce kawowca to dla wielu z nas towarzysz każdego dnia – smaczny i aromatyczny. Potrafi pobudzić do działania, wspomaga walkę ze znużeniem, działa na większość zmysłów. Mimo iż na świecie istnieją aż 104 gatunki kawowców, tylko dwa z nich są kawowymi celebrytami – Arabica i Robusta. Różnica między nimi nie ogranicza się wyłącznie do smaku, ale także intensywności, zawartości kofeiny. Przed podjęciem decyzji o wyborze kawy z określonym składem ziaren, warto dokładnie poznać ich właściwości oraz wspólne i odmienne cechy.

Dobre kontra dobre

Rynek kawy to głównie dwa gatunki – Arabika i Robusta. Każdy z nich występuje w różnych odmianach. Krzewy Arabiki uprawia się głównie w wyższych partiach gór Ameryki Południowej i Afryki, w tropikalnym klimacie. Rosną na żyznej glebie,  z dala od mocnego słońca. Z jej podłużnych ziaren powstaje kawa o delikatnym, pozbawionym goryczki smaku, z nutą kwasowości. Arabika ma maksymalnie 1,7% kofeiny. Robustę, można uprawiać w niższych partiach gór. Jest bardziej wytrzymała na trudne warunki klimatyczne, bardziej gorzka, ma bardziej wyrazisty smak. Zawiera od 2 nawet do 4 procent kofeiny.

Liczą się nawyki

Chociaż Arabikę powszechnie uważa się odmianę szlachetniejszą ze względu na ładnie wyglądające ziarno, każda z nich ma swoich zwolenników. Popularność konkretnej kawy zależy głównie od przyzwyczajeń. Obecnie ok 80 procent plantacji kawy na świecie to uprawy różnych odmian Arabiki. Pozostałe 20 procent to Robusta.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *