30 kwietnia 2020

Kawa rozpuszczalna ma zwolenników jak i przeciwników. Ci pierwsi cenią ją za wygodę i tempo przyrządzania, drudzy uważają, że kawa rozpuszczalna nie jest prawdziwą kawą.

Istotną kwestią w dyskusji na temat kawy rozpuszczalnej jest zdrowie konsumentów. Kawa rozpuszczalna jest zdecydowanie łagodniejsza dla naszego organizmu niż naturalna. Powoduje mniejsze pobudzenie. Badania wykazały, że filiżanka kawy naturalnej zawiera około 120 mg kofeiny, a filiżanka kawy rozpuszczalnej – 65 mg. Nasz organizm toleruje 400 mg kofeiny dziennie. Za dawkę śmiertelną uważa się 10 g kofeiny. Przeliczając gramy kofeiny na filiżanki będzie to około 80 filiżanek kawy naturalnej i 154 filiżanek kawy rozpuszczalnej.

Tak powstaje kawa rozpuszczalna

Najpierw ziarna kawy są wypalane i bardzo drobne mielone. Potem kawa zaparzana jest w wodzie, w temperaturze 60-180 stopni pod wysokim ciśnieniem. W trakcie trwania tego procesu uzyskuje się mocny, klarowny ekstrakt. Kolejny etap to suszenie kawy. Odbywa się ono na dwa sposoby. Pierwszy w wysokiej temperaturze, drugi jako liofilizacja, czyli suszenie przez mrożenie. Pijąc kawę rozpuszczalną, musimy założyć, że została ona wyprodukowana z ziaren gorszej jakości niż kawa ziarnista.

Zalety kawy rozpuszczalnej

Kawa rozpuszczalna jest za to mniej kaloryczna niż kawa naturalna. Ale uwaga, jeśli ją posłodzimy i dolejemy do niej mleka, będzie zawierać dużo więcej kalorii. Szacuje się, że filiżanka kawy bez dodatków cukru, mleka, słodzika czy śmietanki to 1,5 do 2 kalorii. Warto wiedzieć, że kawa zawiera też przeciwutleniacze, czyli związki chemiczne, które zmniejszają stres, pomagają przeciwdziałać, a nawet walczyć z chorobą nowotworową i z chorobami serca. Badania wykazują, że procesy produkcyjne nie pozbawiają kawy rozpuszczalnej przeciwutleniaczy. Mało tego, powodują, że może ona zawierać ich dwa razy więcej niż kawa mielona lub ziarnista. Kawa rozpuszczalna zawiera również pierwiastki korzystne dla organizmu: wapń, magnez, cynk, mangan, a le też metale ciężkie – glin, nikiel. Nikiel jest silnym alergenem. Dlatego też w przypadku osób ze skłonnością do alergii, zaleca się zachowanie ostrożności, przy piciu kawy rozpuszczalnej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *