29 marca 2020

Kawa rozpuszczalna jest w Polsce bardzo popularna. Jak wybrać produkt, który będzie też zdrowy?

Kawa rozpuszczalna to napój wysoko ceniony w naszym kraju i bardzo popularny. Nie wszyscy jednak wiedzą, że jest produktem stosunkowo młodym. Kawa rozpuszczalna zaczęła podbój rynków w latach 50. ubiegłego wieku. Powstała z wygody, ponieważ jej przygotowanie polega po prostu na zalaniu porcji kawy gorącą wodą i ewentualnie odrobiną mleka. Ale uwaga! Kawa kawie nierówna. Dlatego zanim wybierzemy konkretny rodzaj, gatunek, czy producenta, warto poczytać to, co o danej kawie napisano na opakowaniu.

Tak się robi kawę rozpuszczalną

Zanim powstanie kawa rozpuszczalna, ziarna kawy muszą zostać poddane całemu szeregowi procesów produkcyjnych. Prażone, a potem zmielone ziarna kawowca przepuszczane są przez gorącą wodę pod wysokim ciśnieniem. Powstaje bardzo mocny ekstrakt podobny do kawy, którą robimy samodzielnie w ekspresie. Później ten intensywny wywar jest filtrowany i, w zależności od używanej technologii, suszony lub mrożony. Pierwszy sposób to suszenie ekstraktu kawy gorącym powietrzem. Podczas tego procesu woda wyparowuje, a w zbiorniku pozostaje tylko sucha, sproszkowana kawa. Druga technologia to liofilizacja, czyli suszenie przez wymrożenie. Wywar uzyskany z prażonych, zmielonych ziaren kawy poddaje się filtrowaniu, czyszczeniu, a na koniec suszy przez wymrażanie w temperaturze –40°C. Tworzą się wtedy kryształki lodu, które potem usuwane są z zamrożonych granulek.

Zawartość kawy w kawie

Kupując kawę rozpuszczalną, warto postawić na sprawdzonych, uznanych producentów, to gwarancja, że taka kawa nie została wyprodukowana z ziaren najgorszego sortu. Sprawdzona marka to także gwarancja dla naszego zdrowia. Bywa, że uzyskany w procesie produkcyjnym ekstrakt kawy zostaje potraktowany różnego rodzaju substancjami – stabilizatorami, barwnikami, zagęszczaczami, a nawet utwardzony tłuszczami roślinnymi. Zdarza się, że ostateczna zawartość kawy jest mniejsza, niż 20 procent. Taka kawa niekoniecznie będzie napojem pożądanym dla naszego organizmu, a do tego na pewno będzie zawierać dużo mniejszą ilość kofeiny i… dużo więcej kalorii.

Kawa rozpuszczalna na miarę

Jeśli lubisz kawę rozpuszczalną, odpowiada ci jej smak i cenisz wygodę towarzyszącą jej przygotowaniu, koniecznie pamiętaj o tych wszystkich informacjach. To zdecydowanie pomoże ci znaleźć taką kawę, której skład będzie dla ciebie optymalny. Dokładnie czytaj wiadomości zawarte na etykietach produktu i testuj, smakuj, sprawdzaj. To najlepszy sposób oceny, czy napar powstały z danego proszku będzie twoją kawą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *