11 kwietnia 2020

Kawa rozpuszczalna to wynalazek, który umożliwia sięgnięcie po ulubiony napój w prosty sposób.

Kawa rozpuszczalna zaczęła podbój świata w latach 50. ubiegłego wieku. Jednak pierwsze udane próby opracowania kawy w proszku to koniec XIX wieku, a początek komercyjnego jej zastosowania to lata 30 wieku XX. Wówczas Brazylijski Instytut Kawy szukał sposobu na efektywniejsze przechowywanie nadmiaru ziaren kawowca i poprosił o pomoc firmę Nestle. Zaowocowało to stworzeniem pierwszej marki kawy rozpuszczalnej Nescafe.

Tak się robi kawę rozpuszczalną

Kawa rozpuszczalna jest pozbawionym nadmiaru wody intensywnym naparem. Najpierw drobno mieli się wypalone ziarna kawy i parzy z nich napar, używając stosunkowo niewielkiej ilości wody. Dzięki zastosowaniu wysokiego ciśnienia temperatura sięga nawet 175 stopni Celsjusza. Dzięki temu napar ma bardzo wysokie stężenie. Następnie kawa przechodzi etap klarowania i zagęszczania, co dodatkowo redukuje wodę. Napar można osuszyć stosując dwie technologie – liofilizacje, gdzie ekstrakt mrozi się, a następnie woda zostaje usunięta dzięki sublimacji, a więc z pominięciem stanu ciekłego. Powstały suchy blok kroi się na kawałki, dzięki czemu uzyskujemy charakterystyczne bryłki. Innym sposobem uzyskania granulek jest metoda suszenia gorącym powietrzem, w wyniku czego woda ulatnia się, pozostawiając suche drobiny.

Wygoda rekompensatą

Kawa rozpuszczalna działa na nasz organizm podobnie jak kawa świeżo parzona. Podobnie, choć są też różnice. Oczywiście największą są walory smakowe. Ale na ten element warto również zwrócić uwagę, wybierając gatunek kawy rozpuszczalnej. Kluczowa jest jakość ziaren użytych do produkcji kawy z proszku. Zapewnienia producentów o doskonałej jakości ziaren są często chwytem marketingowym. Ale trzeba przyznać, że zastosowanie najlepszych ziaren byłoby bezzasadne, ponieważ ich walory zostałyby zagubione w procesie produkcji, który destrukcyjnie wpływa na ilość aromatów, a wysokie temperatury powodują ulatnianie olejków eterycznych. Wszystko to zdecydowanie rekompensuje jednak wygoda przygotowania kawy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *