8 czerwca 2020

Nie wyobrażasz sobie poranka bez kawy, a zwykle brakuje ci rano czasu? Kawa rozpuszczalna to napój dla ciebie.

Kawa rozpuszczalna to rozwiązanie wygodne i szybkie. Warto jednak wiedzieć, że nie jest tak zdrowa jak kawa naturalna. Nie jest też oczywiście tak smaczna i aromatyczna. Ale coś za coś. Jak powstaje kawa rozpuszczalna?

Mrożona lub suszona

Wszystko zaczyna się od zaparzenia kawy tak, by powstał intensywny ekstrakt, który następnie zostanie wtłoczony do specjalnego zbiornika. Później producenci uzyskują kawę rozpuszczalną na dwa sposoby. Pierwszy to liofilizacja, czyli suszenie przez wymrożenie. Wywar uzyskany z prażonych, zmielonych ziaren kawy poddaje się filtrowaniu, czyszczeniu, a na koniec suszy przez wymrażanie w temperaturze –40°C. Tworzą się wtedy kryształki lodu, które potem usuwane są z zamrożonych granulek. Drugi sposób to suszenie ekstraktu kawy gorącym powietrzem. Podczas tego procesu woda wyparowuje, a w zbiorniku pozostaje tylko sucha, sproszkowana kawa. Kupując kawę rozpuszczalną, warto postawić na sprawdzonych, uznanych producentów, to gwarancja, że taka kawa nie została wyprodukowana z ziaren najgorszego sortu.

Czy kawa rozpuszczalna zawiera kofeinę?

Powszechnie uważa się, że w kawie rozpuszczalnej kofeiny jest znacznie mniej, niż w kawie mielonej. To w zasadzie prawda. Oczywiście im mocniejszą kawę rozpuszczalną pijemy, tym więcej kofeiny będzie w naszym kubku. Zatem jeśli potrzebujemy błyskawicznego i skutecznego pobudzenia, raczej wypijmy espresso z ekspresu ciśnieniowego. Warto też pamiętać, że dolanie do kawy mleka powoduje obniżenie stężenia kofeiny.

Related Tags

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *