18 maja 2020

Kawa rozpuszczalna wprawdzie nie jest tak aromatyczna i smaczna jak kawa naturalna, ale za to można ją szybko i wygodnie przygotować. Jedna wybierz raczej tę w kryształkach niż granulowaną lub w proszku.

Kawę rozpuszczalną pijemy od lat pięćdziesiątych ubiegłego wieku. Zanim wybierzemy któryś z jej rodzajów, warto wiedzieć, jak się produkuje jej poszczególne typy..

Tak powstaje kawa rozpuszczalna

Kawa rozpuszczalna jest produkowana dwoma sposobami. Pierwszy to liofilizacja, czyli suszenie przez wymrożenie. Proces produkcyjny polega w tym przypadku na tym, że prażone, zmielone ziarna kawy parzy się w ogromnych zbiornikach, otrzymując skoncentrowany wywar. Poddaje się go filtrowaniu, czyszczeniu, a na koniec suszy przez wymrażanie w temperaturze –40°C. Tworzą się wtedy kryształki lodu, które potem usuwane są z zamrożonych granulek. Drugi sposób to suszenie wywaru z kawy gorącym powietrzem. Podczas tego procesu woda wyparowuje, a w zbiorniku pozostaje tylko sucha, sproszkowana kawa.

Jak wybrać dobrą kawę rozpuszczalną

Jeśli lubisz kawę rozpuszczalną, cenisz wygodę jej przygotowania, wybieraj raczej tę w kryształkach. Będzie miała bardziej wyrazisty smak i aromat, bo sposób jej produkcji, czyli suszenie przez wymrażanie, w mniejszym stopniu niszczy smak i zapach niż suszenie gorącym powietrzem. Warto też wybierać kawę sprawdzonych producentów, bo to gwarancja jakości, oraz pakowaną przez producenta, a nie przepakowywaną. Należy też pamiętać, że kawa poddana liofilizacji nie wymaga żadnych dodatków. Warto zwrócić uwagę, by kawa rozpuszczalna mała oznaczony skład 100 % kawy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *