15 kwietnia 2020

Kawosze nie mają powodów do narzekania. Wybór kaw jest coraz szerszy, dzięki czemu każdy może znaleźć produkt spełniający wszelkie oczekiwania. Kawa może nas zaskoczyć walorami. Pobudza, daje zastrzyk energii, nadaje dniom smaku i aromatu. Ale na tym jej zalety się nie kończą. Co warto wiedzieć o poszczególnych rodzajach kawy i ich właściwościach?

Pij na zdrowie

Aromatyczna kawa, bez której wielu z nas nie wyobraża sobie początku codziennej aktywności, ma też liczne walory zdrowotne. Wypijana z umiarem, może przynieść każdemu z nas wiele korzyści. Kawa może dobrze wpływać na proces przemiany materii, może być też cennym wsparciem dla naszego układu krążenia. Zawarta w kawie kofeina pobudza, pomaga też w odchudzaniu, z kolei liczne przeciwutleniacze sprawiają, iż miłośnikom kawy łatwiej jest zachować młody wygląd. Filiżanka „małej czarnej” może też pozytywnie stymulować nasz mózg, dzięki czemu poprawia się pamięć i koncentracja.

Kawa niejedno ma imię

Co warto wiedzieć, zanim dobierzemy optymalny dla nas gatunek i rodzaj kawy? Kawa ziarnista jest chętnie wybierana przez koneserów i baristów. Podstawą jej popularności jest z pewnością świeżość, smak i aromat. Do produkcji kawy ziarnistej wykorzystywane są zazwyczaj dwa gatunki kawy: arabika oraz robusta. Zebrane w odpowiednim czasie, poddane procesowi palenia, stają się podstawą wielu napojów kawowych. Szerokim gronem sympatyków może się też pochwalić kawa mielona. Powstaje ze zmielonych ziaren kawy palonej. Do jej zalet z pewnością należy fakt, iż przygotowanie nie zabiera zbyt dużo czasu. Ale uwaga. Kawa mielona szybciej traci smak i aromat. W przypadku tej kawy ważny jest też sposób parzenia. Jeśli chcemy z kawy mielonej wyciągnąć jak najwięcej, powinniśmy postawić na parzenie w ekspresie. Jest ono znacznie bardziej korzystne dla zdrowia niż zalewanie kawy mielonej wrzątkiem.

Kawa rozpuszczalna

Kawa rozpuszczalna jest wyciągiem z kawy palonej, co w znacznym stopniu wpływa na jej właściwości. To kawa optymalna dla tych, którzy cenią szybkie i wygodne rozwiązania. Kawę tę można zaparzyć bardzo szybko, a brak fusów pozostających w filiżance jest dodatkowym atutem. Ale coś za coś. Kawa rozpuszczalna zawiera mniej kofeiny oraz substancji aktywnych niż kawa mielona lub w ziarnach. Ze względu na te cechy kawę rozpuszczalną preferują głównie osoby, które szukają kawy mającej łagodny wpływ na organizm.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *